Mures Info
Mures InfoPublicitateFeedbackGuesbookContact
MuresInfo

Despre judeţ - Sighişoara Turnuleţul La Chip

 

Turnuleţul La Chip

 

MuresInfo
MuresInfo
MuresInfo
Luduş  
Reghin  
Târnăveni  
Sovata  
Iernut  
Turism  
Geografia  
Puncte de interes  
Sighişoara  
Târgu-Mureş  
Despre judeţ  
Comune  
Personalităţi  

Cautare


Vă recomandăm
» Model CV, scrisoare intentie model
» Locuri de munca


7. Turnuleţul La Chip

Existenţa turnuleţului "La Chip" se pierde în timp şi în jurul lui s-au născut, de asemenea, multe legende. Monumentul este ridicat pe vechiul drum care trecea dealul (azi aici se află cimitirul evreiesc), în locul unde călătorul vedea pentru prima dată cetatea. Se povesteşte că, odată, în fruntea armatei, se apropia de cetate un paşă călare pe un elefant alb. Este ucis din Turnul giuvaergiilor cu o puşcă cu cremene. Paşa ar fi fost înmormântat pe acel loc, înarmat şi călare pe elefantul său şi în amintirea lui s-ar fi ridicat turnuleţul.

O însemnare din 1785 atestă că turnuleţul ar fi purtat inscripţia Monumentum hoc erectum est anno 1469 (Acest monument a fost înălţat în anul 1469). Se ştie că în anul 1469 Matei Corvin confirmă drepturile celor şapte scaune săseşti şi se crede că turnuleţul, care are şapte laturi, a fost construit pentru a atrage atenţia străinilor ce s-ar fi apropiat de cetate cu gânduri rele, că Sighişoara se bucură de aceste drepturi între care era şi jus gladii, adică dreptul de a pronunţa şi executa condamnarea la moarte.

Judecând după nume, "La Chip" (în limba germană Bei Steinem Bild - La chipul de piatră) se crede că ar fi fost ridicat în cinstea unei sfinte - Ecaterina sau Agata - şi ar fi avut imagini pictate pe unele din nişele celor şapte laturi.

Turnul giuvaergiilor nu mai există, dar pe locul unde se afla odinioară se deschide o frumoasă panoramă spre apus, spre dealul "La Podei", de unde se dezvăluie prima dată vizitatorului ce vine dinspre Mediaş sau Târgu Mureş imaginea cetăţii şi a municipiului Sighişoara şi unde se află turnuleţul "La Chip". Plecând de la fapte şi întâmplări reale, în legătură cu el s-au brodat multe legende.

Cronica aminteşte de o întâmplare a "mincinosului" senator al cetăţii, Mathias Seiler. În 1611 avangarda trupelor lui Gabriel Bathory este zărită pe dealul "La Podei". Sfatul cetăţii ia măsuri să nu-i permită să se apropie de oraş şi hotărăşte să-i trimită generalului o solie. Nimeni n-avea curajul s-o îndeplinească; până la urmă, senatorul Mathias Seiler, din breasla frânghierilor, se dovedeşte mai curajos. Se îmbracă cu toată pompa cuvenită senatorului unei cetăţi libere, regale şi pleacă călare înaintea principelui Transilvaniei. Ajunge pe dealul "La Podei", vede tabăra lui Bathory şi curajul începe să-l părăsească. Când ajunge în tabără trufia i-a dispărut cu totul, zâmbeşte mieros şi, în numele preanobilului Sfat al cetăţii, îl invită pe Bathory să intre în oraş. Se grăbeşte apoi să se întoarcă pentru a pregăti primirea musafirului. Ajuns în cetate raportează că şi-a îndeplinit misiunea şi chiar se laudă cum i-a vorbit el principelui şi cum l-a intimidat. În scurtă vreme pe dealul "La Podei" apare armata lui Bathory cu principele în frunte, care se apropie liniştit şi încrezător. Sfatul este nedumerit: se vede bine că Bathory nu vine pregătit de luptă, dar se îndreaptă spre cetate şi acest lucru nu e de dorit. Luat din scurt, senatorul Mathias, mincinosul, mărturiseşte adevărul. Situaţia o salvează un bun ţintaş de pe bastionul Castaldo, care trage cu tunul şi, de la mai bine de 1 km, pe locul unde e astăzi turnuleţul "La Chip", ucide pe locotenentul lui Bathory, Ştefan Ajtay, adevărată performanţă la tir pentru posibilităţile acelui timp, reuşită şi datorată faptului că bastionul avea o poziţie favorabilă fiind cu aproximativ 50 m mai înalt decât dealul "La Podei". Bathory, bănuind o cursă, ocoleşte cetatea la mare distanţă, trece pe sub dealul Vilafranca şi se îndreaptă spre secuime.

Aşa s-a făcut de râs în anul de graţie 1611 în faţa cetăţenilor săi care l-au batjocorit până la moarte, pomenindu-i memoria şi după aceea, "diplomatul" Mathias, "cel cu nume rău pentru lipsa sa de curaj în faţa principelui Gabriel Bathory", cum notează cronicarul.

 

Inapoi

_

Termeni de utilizare | |Despre MuresInfo | Parteneri MuresInfo | MuresInfo

Realizare & Copyright © 2002 - 2021 Mediafamily & MuresInfo
Anunturi online
Vizitorii au cautat pe pagina:
flash-onlinero, inchiriei garsioniere targu mures langa spital, tpwwwgooglecomurlsat, tpswwwgooglero, cachewllx_cyqgy0jmodul5muresinforoflashflashphpnumber_id312category_id9cmdshow_ccmica_publicitate vanzare mobila cu intarsie miraj, vanzare mobila cu intarsie miraj, cachevpppryi5e9ojterapielasermuresinforoflashflashphpnumber_id338category_id9cmdshow_cctirgu_mures vanzare mobila cu intarsie camera de zi miraj, tpwwwgooglecomsearch, tpwwwgooglecomsearch, flash online anunturi, cachewllx_cyqgy0jmodul5muresinforoflashflashphpnumber_id312category_id9cmdshow_ccmica_publicitate vanzare mobila camera de zi miraj, vanzare mobila camera de zi miraj -hotel -cazare, cv european format wordpad, tpwgooglewmuresinforoguestbookguestbookphpeintragen1personalitatiguestbookphp, suciu daniel mures remat, chirie mures flash, horoscop romanesc, chirii mures flash, tpswwwgooglecom, cv model, model cv europass completat in romana, cum se prepara apa de parfum, tpwwwgooglecomsearch, flash publicitate, radio son reghin anunturi mica publicitate

Curriculum Vitae, Model CV, Model scrisoare de intentie, Model CV European