|
Cautare
|
14.10.2024
Județul Harghita ar putea deveni Regiune Gastronomică Europeană în 2027Judeţul Harghita s-a înscris pentru titlul de Regiune Gastronomică a Europei 2027 la sfârşitul anului 2023, iar dosarul a fost depus de un consorţiu format din Consiliul Judeţean Harghita, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (Visit Harghita), municipalităţile din Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni, Universitatea Sapientia, şi agenţii şi asociaţii din zonă. Directorul executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (Visit Harghita), Szabó Károly, a explicat că un asemenea titlu va impulsiona turismul în zonă și va aduce un plus de promovare României. Pentru Harghita şi pentru turismul din Harghita va reprezenta o vizibilitate mult mai mare:
Juriul Institutului Internaţional de Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism s-a aflat în judeţul Harghita, într-o vizită de evaluare, și a decis ca regiunea Harghita ar trebui să fie recomandată pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană. Szabó Károly:
Decizia privind desemnarea Regiunii Gastronomice a Europei 2027 se va lua în luna decembrie. Autor: Raluca Creț Articolul Județul Harghita ar putea deveni Regiune Gastronomică Europeană în 2027 apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Popicarele mureșene participă la Cupa MondialăMultipla campioană a României la popice, echipa CS Electromureș Romgaz Târgu Mureș, participă în perioada 15-19 octombrie, la Cupa Mondială, competiție găzduită de orașul ungar Zalaegerszeg. La ediția de anul trecut, desfășurată la Apatin, în Serbia, popicarele mureșene au obținut medaliile de argint, după ce au pierdut cu 6-2 finala cu Mlaka Rijeka, din Croația. O clasare în primele 6 locuri la Cupa Mondială ar asigura grupării mureșene prezența în Liga Campionilor. Târgumureșencele, antrenate de Orosz Istvan și Seres Jozsef, se prezintă la Zalegerszeg cu un moral bun, după evoluția excelentă de la Campionatul Național Individual de la Cluj-Napoca, unde au cucerit 12 medalii, dintre care 5 de aur, 3 de argint și 4 de bronz. Autor: Valeriu Voaideș Articolul Popicarele mureșene participă la Cupa Mondială apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Aur și bronz pentru luptătorii reghineni la NaționaleClubul Sportiv Școlar Reghin a cucerit două medalii, una de aur și alta de bronz, la Campionatul Național de lupte, rezervat sportivilor sub 20 de ani, competiție desfășurată la finele săptămânii trecute, la Călărași. Ambele medalii au fost obținute la categoria 92 kg, Darius Sas adjudecându-și aurul și titlul de campion național, iar Horvath Andrei, bronzul. Luptătorii reghineni sunt pregătiți de antrenorul Peres Miklos. Autor: Valeriu Voaideș Articolul Aur și bronz pentru luptătorii reghineni la Naționale apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Continuă lucrările de modernizare pe DN73Continuă lucrările de modernizare pe DN73, între localităţile Braşov şi Fundata. În prezent, constructorul lucrează pe mai multe tronsoane la consolidări, lărgiri, terasamente şi asfaltări. De asemenea, se aplică şi marcaje rutiere pe tronsoanele pe care s-au finalizat asfaltările. Potrivit reperezentanţilor Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Braşov, în acest moment sunt trei tronsoane pe care circulaţia este dirijată de semafoare între Bran şi Fundata. Şoferii sunt rugaţi să circule cu prudenţă în zona şantierului. Sursa: Radio România Brașov FM Articolul Continuă lucrările de modernizare pe DN73 apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
3,2 milioane de lei din Fondul de Mediu vor primi şcolile din judeţul Braşov pentru activităţile programate în cadrul programului „Săptămâna Verde”Banii vor ajunge la şcolile care s-au înscris cu activităţi în acest program, pentru care, reaminim, la nivel naţional au fost alocaţi 100 de milioane de lei, pentru 2024 şi 2025. Banii au fost repartizaţi pe judeţe de Ministerul Educaţiei, în funcţie de dimensiunea populaţiei şcolare. Din cei 3,2 milioane lei alocaţi Braşovului, şcolile pot susţine excursii tematice, amenajarea unor „colţuri verzi”, concursuri pe teme de ecologie, chiar activităţi de ecologizare şi altele. Sursa: Radio România Brașov FM Articolul 3,2 milioane de lei din Fondul de Mediu vor primi şcolile din judeţul Braşov pentru activităţile programate în cadrul programului „Săptămâna Verde” apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Plenul Camerei votează luni cererea de încuviinţare a percheziţiei în cazul deputatului Nelu TătaruPlenul Camerei Deputaţilor va dezbate şi vota luni, în şedinţa care începe la ora 16,00, raportul Comisiei juridice de încuviinţare a cererii de percheziţie informatică şi domiciliară în cazul deputatului Nelu Tătaru, acuzat de luare de mită. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, în unanimitate, raport de încuviinţare a cererii de percheziţie informatică şi domiciliară în cazul deputatului Nelu Tătaru. Înainte de şedinţă, Nelu Tătaru a declarat că este nevinovat, că nu a luat niciodată bani de la pacienţi şi că vrea să se facă dreptate în ceea ce îl priveşte. Articolul Plenul Camerei votează luni cererea de încuviinţare a percheziţiei în cazul deputatului Nelu Tătaru apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio, la Cuj-NapocaCea de-a doua secţiune a simpozionului Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio, un omagiu adus contribuţiei de exceptie a jurnalistului Eugen Preda la redefinirea post-decembristă a statutului postului public de radio, a avut loc joi, 10 octombrie, la Cluj-Napoca. Evenimentul organizat de Societatea Română de Radiodifuziune, finanțat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului prin Serviciul Dezvoltare Comunitară, în prezenţa studenților de la Universitatea Babeș-Bolyai şi a elevilor Şcolii Gimnaziale Nicolae Titulescu, Liceului teoretic Onisifor Ghibu, Liceului teoretic ELF, Liceului cu program sportiv și Colegiului Național George Barițiu din Cluj-Napoca, a avut loc în Sala de Spectacole a postului Radio România Cluj. Alin Pop, jurnalist al Radio România, a condus panelurile de discuții despre etica și evoluția jurnalismului, la care au participat jurnaliști de prestigiu, manageri ai postului public de radio si artiștii Daria Lupi, The Urs și Daniel Ciobanu. Ruxandra Săraru, jurnalist, membru în Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune, Eugen Cojocariu, manager Radio România Internațional, Carmen Ionescu, manager Agenția de presă RADOR, Dan Preda, manager Radio România Actualități, Cătălin Cîrnu, redactor-şef adjunct Radio România Actualități, Nicu Popescu, redactor-şef Radio România Actualități, Darvas Enikő, redactor șef Redacția Minorități, Florin Dumitru, manager Radio 3Net Florian Pittiș, Flavia Voinea, manager Studioul Teritorial Bucureşti FM, Bogdan Roșca Zasmencu, manager Studioul Teritorial Cluj, Andrei Huțanu, redactor șef Studioul Teritorial Cluj, jurnaliștii Titus Vîjeu, Dragoș Ciocîrlan, Mario Balint, Daniela Coman, Mihaela Helmis, Ioana Nițescu, Nicoleta Dandu, Dana Popescu Jourdy, Sofia Şincan, Cornelius Roșianu și Nicolae Melinescu, Anca Laura Brăsfălean au fost cei care au facut ca tinerii prezenţi la Cluj-Napoca să înțeleagă importanţa rolului și responsabilităților ce revin jurnalistului în societate, pornind de la promovarea valorilor democratice, civice și morale. Articolul Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio, la Cuj-Napoca apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Statul român va achita până la 5.000 de euro pentru repatrierea concetățenilor decedați în străinătateUn act normativ în acest sens a fost adoptat de către Plenul Camerei Deputaților pe 8 octombrie și astăzi merge la promulgare la Președinție. Chiar dacă va fi promulgată în următoarele zile, legea va fi aplicată, cel mai probabil, doar începând din 2025, pentru că Guvernul nu a prevăzut buget în acest scop pe anul în curs, a arătat președintele Federației Asociațiilor de Români din Europa, FADERE, Daniel Țecu:
Potrivit datelor FADERE, în medie pentru circa 25% din românii decedați în Europa, familiile lor doresc să le fie repatriate corpurile. Deputatul de Mureș, Florin Buicu a explicat că noua lege va modifica și normele privind taxele consulare, Ministerul Afecerilor Externe urmând să aibă pregătite, în buget, sumele necesare:
Autor: Valeriu Russu Articolul Statul român va achita până la 5.000 de euro pentru repatrierea concetățenilor decedați în străinătate apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Electro Swing, de la Berlin la București: Alice Francis deschide stagiunea Big Band-ului RadioJoi, 17 octombrie (de la ora 19:00), sunteți invitați la Sala Radio în pași de… swing! Big Band-ului Radio dirijat de Simona Strungaru își deschide noua stagiune pe scena bucureșteană cu un concert „electrizant”: The Magic of… Electro Swing. Invitată specială a serii este Alice Francis (Germania). Evenimentul inedit pentru scena muzicală din România îmbină sonoritățile clasice de big band cu electro-swing, influențe pop sau hip-hop și versatila voce a lui Alice Francis. În prezent, Alice Francis joacă rolul principal în spectacolul-omagiu dedicat celebrei Josephine Baker și intitulat Josephine, pe scena legendarei scene Wintergarten Varieté din Berlin. Povestea de viață a cântăreței este la fel de spectaculoasă precum cariera sa artistică. Născută la Timișoara, Alice Francis provine dintr-o familie în care mama era din Maramureș și tatăl din Tanzania, sosit în România pentru a studia stomatologia. La vârsta de 5 ani, a plecat cu părinții în Germania, dar a păstrat legătura cu țara petrecându-și vacanțe aici alături de familia mamei. După ce Alice Francis și-a lansat albumul de debut St. James Ballroom (Universal Music Germany), în 2012, a prezentat un turneu mondial cu trupa sa și de atunci a lansat în total trei albume (Electric Shock – 2017, Club Noir – 2023). A fost invitată pe scena unor mari festivaluri precum legendarul Montreux Jazz Festival, Africas Jazz à Carthage, Charlons en Champagne sau la evenimente gigantice precum Tomorrowland. Muzica sa este o combinație de ritmuri electronice moderne din pop și hip hop, amestecate cu swing de școală veche, jazz vintage și Charleston din anii ’20. În 2022, Alice Francis a avut un rol de invitat în serialul istoric El Dorado KaDeWe (produs de televiziunea națională germană ARD) și a avut șansa de a interpreta piesa-temă (What Should Bother You) exclusiv pentru serial. Coloana sonoră a câștigat Premiul Televiziunii Germane pentru cea mai bună coloană sonoră în același an. Big Band-ul Radio va prezenta piese din repertoriul original al lui Alice Francis, precum Catch the Killer sau Cakes and Applepies, în versiuni orchestrate de Simona Strungaru și Florian Radu și titluri consacrate ale stilului swing, într-o interpretare actuală, cu inserții ale DJ-ului Goldielocks. Vor evolua în concert și dansatori de Swing și Lindy Hop, membri ai Companiei de dans Jazz Roots Bucharest. Cu energia și pasiunea specifice swing-ului, Jazz Roots Bucharest aduce energia originală a Lindy Hop-ului pe scena Sălii Radio, după succesele înregistrate în colaborările cu Big Band-ul Radio începând din toamna anului 2022. Trupa Jazz Roots Bucharest, înființată de Cristina Ciobanu în martie 2022, este compusă din profesioniști din domenii diverse, uniți de pasiunea comună pentru swing și de dorința de a învăța și a dărui mai departe povestea acestui dans. Cristina Ciobanu dansează din 2017. Este prima femeie din România care a avut inițiativa de popularizare a acestui stil de dans și printre primii care au demarat comunitatea de swing în București. Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS. Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.68.00). Programul casei de bilete, pe www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile în sistem online pe www.bilete.ro și în Rețeaua Bilete.ro. Articolul Electro Swing, de la Berlin la București: Alice Francis deschide stagiunea Big Band-ului Radio apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Campanie de informare şi de prevenire a exploatării cetăţenilor români care pleacă la muncă în străinătateActivişti pentru drepturile omului şi reprezentanţi ai autorităţilor au lansat azi o campanie de informare şi de prevenire a exploatării cetăţenilor români care pleacă la muncă în străinătate. Poliţiştii distribuie în aceste zile, atât la puncte de trecere a frontierei terestre din vestul ţării, cât şi în principalele aeroporturi internaţionale din România, pliante cu informaţii vitale despre drepturile angajaţilor români în ţările europene, dar şi despre drepturile şi serviciile de care pot beneficia victimele traficului de persoane. Anual, autorităţile identifică şi salvează aproximativ 500 de victime ale traficului de persoane, însă acest număr reprezintă doar o parte din fenomenul ascuns al exploatării prin muncă. Campania se derulează pe parcursul acestei săptămâni, până pe 18 octombrie, când este marcată în fiecare an Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane. Acţiunea este iniţiată de Organizaţia Justice and Care România, în colaborare cu Ministerul de Interne, Poliţia de Frontieră şi Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane. Sursa: RADOR Articolul Campanie de informare şi de prevenire a exploatării cetăţenilor români care pleacă la muncă în străinătate apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Tânăr mureșean, reținut pentru furt calificatPolițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Reghin au identificat și reținut, pentru 24 de ore, un tânăr de 20 de ani, bănuit de săvârșirea unor infracțiuni de furt calificat. Cel în cauză este bănuit că, în noaptea de 7/8 octombrie 2024, ar fi pătruns prin efracție în interiorul unui local public din municipiul Reghin, de unde ar fi sustras mai multe recipiente cu băuturi alcoolice, o boxă, un laptop, precum și alte bunuri, cauzând un prejudiciu în valoare aproximativ 2.500 de lei. Din cercetările polițiștilor, reiese că acesta ar mai fi sustras, la finalul lunii august a acestui an, și un motoferăstrău din anexa unei gospodării, din municipiul Reghin. Sâmbătă, 12 octormbrie, polițiștii reghineni au efectuat o percheziție la locuința celui în cauză, fiind descoperite mai multe bunuri reclamate a fi sustrase. O mare parte a prejiudiciului a fost recuperată. Polițiștii au emis pe numele tânărului suspect o ordonanță de reținere, pentru 24 de ore. Cercetările continuă pentru documentarea întregii activități infracționale. Tânărul a fost condus sub escortă și predat Centrului de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Mureș, în vederea executării măsurii. Autor: Cosmina Nicoară Articolul Tânăr mureșean, reținut pentru furt calificat apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Secțiunea Brașov – Făgăraș din A13 se va realiza în circa 30 de luniRecent au început lucrările pregătitoare pentru execuția Lotului 4 al Autostrăzii A13 Sibiu – Făgăraș. Au fost depuse șase oferte pentru supervizare, iar CNAIR estimează desemnarea câștigătorului până pe 30 octombrie. Traseul A13 Brașov – Făgăraș are o lungime totală de 50 de kilometri , iar valoarea investiției ste estimată la 4,7 miliarde de lei. Autostrada A13 Brașov – Făgăraș traversează teritoriul administrativ al cinci unități administrativ teritoriale (UAT): Codlea, Dumbrăvița, Șinca, Șercaia si Mândra. Durata de execuţie a obiectivului propus este estimată la doi ani și jumătate.Viteza de proiectare este de 120km/h, corespunzatoare unei regiuni de deal. A13 va fi o legătură cheie de-a lungul coridorului care face legătura între granita de vest a României și Marea Neagră, notează într-un comunicat CNAIR. Autor: Cosmina Nicoară Articolul Secțiunea Brașov – Făgăraș din A13 se va realiza în circa 30 de luni apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Analiștii anticipează o reducere ușoară a ratei inflației în următorul anAnaliștii economiști din România anticipează o reducere ușoară a ratei inflației în următorul an. Confrom acestora, inflația se va situa la o valoare medie anuală de 4,97%. În privința cursului de schimb, specialiștii estimează o depreciere ușoară a leului în raport cu moneda europeană, până la o valoare de 5,10 lei pentru un euro. Deficitul bugetar prognozat pentru acest an a rămas la valoarea anticipată de 7,3 procente din Produsul Intern Brut, în timp ce pentru anul viitor se estimează o reducere la 5,9%. Analiștii mai estimează o creștere economică de 1,7% în acest an și de 1,1% în 2025. Sursa: RADOR Articolul Analiștii anticipează o reducere ușoară a ratei inflației în următorul an apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Moaştele Sfântului Gheorghe de la Cernica aduse la Mărginimea Sibiului, ţinutul său natalCapul Sfântului Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani a fost adus în weekend la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, de unde este purtat, până în 21 octombrie, la mai multe biserici din Mărginimea Sibiului, ţinutul natal al sfântului. Mitropolia Ardealului a anunțat pe pagina sa de Facebook că pelerinajul este organizat, cu prilejul sărbătorii Sfinţilor Mărturisitori Ardeleni, la 21 octombrie. Racla cu moaştele cuviosului a fost întâmpinată la Sibiu de preotul Vasile Mihoc, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, şi de părintele Petru-Toader Damian, protopopul de Sălişte. Prin efortul Protopopiatului Sălişte în colaborare cu Mănăstirea Cernica, moaştele sunt aduse luni şi marţi la Biserica ‘Sfânta Parascheva’ din Parohia Gura Râului II, după care vor fi mutate, până joi, în bisericile din Jina. Moaştele vor fi purtate în pelerinaj, joi, la biserica din Tilişca, unde vor rămâne până sâmbătă. De sâmbătă până duminică, sfintele moaşte vor fi depuse spre cinstire la biserica din Sibiel. Luni, 21 octombrie, moaştele vor ajunge la biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ (Brata) a Parohiei Sălişte III, unde vor fi oficiate Taina Sfântului Maslu şi Sfânta Liturghie, a precizat Mitropolia Ardealului. Articolul Moaştele Sfântului Gheorghe de la Cernica aduse la Mărginimea Sibiului, ţinutul său natal apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
PNL Brașov țintește pe primul loc la alegerile parlamentareReprezentanţii PNL Braşov au depus, luni, la Biroul Electoral Judeţean documentele pentru înregistrarea candidaturilor la alegerile parlamentare. Preşedintele organizaţiei, ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, a arătat că obiectivul echipei liberale braşovene este de a se clasa pe primul loc la scrutinul din 1 decembrie. Pe primele locuri pe lista pentru Senat se află Mihail Veştea, fost primar al oraşului Predeal şi senator în actuala legislatură, şi Ciprian Sterpu, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov. Pe lista pentru Camera Deputaţilor pe primele poziţii figurează viceprimarul Brașovului, Sebastian Rusu, urmat de actualul deputat Gabriel Andronache, lider al grupului deputaţilor PNL, şi de Mara Mareş, preşedinta Organizaţiei Naţionale a Tineretului Liberal şi deputat în legislatura 2016-2020. Articolul PNL Brașov țintește pe primul loc la alegerile parlamentare apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Peste 21.000 de dosare depuse de fermierii mureșeni la APIA sunt eligibile la platăEste vorba de plățile în avans din fonduri europene, de până 70 la sută din sumele cuvenite, ce se vor face între 16 și 30 noiembrie, pentru a ajuta fermierii să înființeze culturile de toamnă. Purtătorul de cuvânt al APIA Mureș, Constantin Citirigă, a explicat pentru Radio Tg.Mures că în urma finalizării controalelor foarte puțini fermieri din județ, sub 2%, au fost găsiți cu nereguli și vor avea subvențiile reduse:
APIA Mureș mai demarează plata și pentru anumite scheme de sprijin cuplat, în sectorul zootehnic, pentru vacile de lapte fiind de 296 de euro pe fiecare animal, pentru vacile de carne de 190 de euro, iar pentru ovine și caprine suma este de 12,54 euro pentru fiecare animal. Autor: Valeriu Russu Articolul Peste 21.000 de dosare depuse de fermierii mureșeni la APIA sunt eligibile la plată apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Conferință regională de turism, la Târgu MureșAsociațiile de promovare a turismului din județele Mureș, Harghita și Covasna organizează, în perioada 17-18 octombrie, Conferința Regională de Turism. Prima zi a conferinței se va desfășura la Palatul Culturii din Tg.Mureș, unde se vor dezbate teme legate de sustenabilitate, marketing și turism activ, în contextul tendințelor globale actuale. În cea de-a doua zi a conferinței, Hotelul Privo va găzdui un atelier de gastronomie, urmat de o discuție intitulată „De la gătitul acasă și până la gastronomia contemporană”, alături de invitați de o notorietate internațională. Reprezentantul organizatorilor, Dana Matic:
Conferința este la a treia ediție și se organizează, prin rotație, într-unul din cele trei județe partenere. Autor: Raluca Creț Articolul Conferință regională de turism, la Târgu Mureș apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
„Muzică de poveste”, cu Dana ArdeleanNumai bune audiții și-n săptămâna asta. Printre cei cu care ne reîntâlnim, Queen, Loredana, Rod Stewart, Flavia Coelho, Slade, Freya Ridings, Nicu Alifantis, Nicola Di Bari, Cristi Dumitrașcu, Aldebert, Spin, Dire Straits, Vama (chiar dacă Veche), Tracy Chapman, Mondial, Sly and The Family Stone. În fiecare zi, de luni până vineri, după știrile orei 15, ascultați emisiunea „Muzică de poveste”, numai la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele 102,9 FM, 98,9 FM, 94,9 FM – Borsec și online pe www.radiomures.ro Autor: Dana Ardelean Editor: Corina Muntean Articolul „Muzică de poveste”, cu Dana Ardelean apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
173 de prestatori de servicii înregistraţi pentru tichete casnice în judeţul MureşDe anul acesta, persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice, după ce s-au înregistrat pe platforma electronică tichete.anofm.ro. Plata se va face prin tichete casnice, iar prestatorii beneficiază de drepturi pe care le au și angajații. La nivelul județului Mureş există deja 82 de beneficiari şi peste 170 de persoane care s-au înregistrat ca prestatori de servicii, explică pentru Radio Tg.Mureș directorul AJOFM Mureş, Gheorghe Ştef:
Prin aceste tichete, şomerii şi muncitorii sezonieri pot obţine asigurare medicală şi pot contribui la fondul de pensii. Valoarea unui tichet casnic este de 15 lei, din care 3 lei reprezintă impozitul reținut de stat, iar cei 12 lei rămași pot fi răscumpărați de către prestator la casieriile AJOFM sau pot fi virați în contul bancar. În cazul în care o persoană răscumpără 85 de tichete, adică 1.275 de lei/lună, va beneficia de asigurarea de pensie și sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părți. Autor: Sanda Vițelar Articolul 173 de prestatori de servicii înregistraţi pentru tichete casnice în judeţul Mureş apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Peste 6,2 milioane de euro pentru firmele din zona CentruEste vorba de finanţări nerambursabile, contractele fiind derulate prin Agenţia de Dezvoltare Regională Centru. Valoarea disponibilă pentru IMM-urile din zona centru pe schema de intervenţie 1.4.1 este de peste 80 de milioane de euro. Sumele accesate trebuie folosite pentru construirea de hale, retehnologizare, modernizarea spaţiilor de producţie şi activităţi de instruire a angajaţilor. Deocamdată doar 10% din proiectele acceptate la finanţare au fost contractate. Cererea din partea IMM-urilor a depăşit cu mult bugetul alocat, spune pentru Radio Tg.Mures Nicolae Mărginean, director al Departamentului Relaţii Publice şi Comunicare ADR Centru:
Avantajul pentru Regiune este reprezentat de faptul că prin accesarea acestor fonduri IMM-urile devin mai competititve pe piaţa europeană. Nicolae Mărginean:
Până la finalul acestui an se vor contracta toate proiectele acceptate la finanţare pe această schemă de intervenţie. Autor: Sanda Vițelar Articolul Peste 6,2 milioane de euro pentru firmele din zona Centru apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Investiți în imobiliare și construcții!Domeniul imobiliar din România este un punct de atracție pentru investitorii străini. O analiză recentă relevă faptul că sectorul imobiliar şi al construcţiilor urcă pe poziţia a 2 -a în ierarhia domeniilor ce concentrează cel mai mare sold al investiţiilor străine la noi în țară. Rezultatele unei cercetări scot în evidență importanța investiției în imobiliare și construcții. Sectorul imobiliar şi al construcţiilor a urcat pe poziţia a doua în ierarhia domeniilor de activitate care concentrează cele mai mari valori ale soldului investiţiilor străine, devansând comerţul, conform unei analize realizate de o firmă de consultanţă imobiliară. Autor: Virgil Natea Editor: Corina Muntean Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45 Articolul Investiți în imobiliare și construcții! apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Avertizare de vânt puternic, în CovasnaMeteorologii au emis avertizări Cod galben de intensificări ale vântului, valabile în următoarele ore în zone din Covasna, Vrancea, Buzău, Gorj, Vâlcea, Caraș Severin și Hunedoara. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, până la ora 15:00, îndeosebi la altitudini de peste 1.500 de metri sau chiar peste 1.800 de metri, vor fi intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 70 – 80 km/h şi pe arii restrânse de peste 90 km/h. Zona de munte a județului Covasna , respectiv zona de munte a localităților: Întorsura Buzăului, Ozun, Sânzieni, Sita Buzăului, Ghelința, Bățani, Cernat, Brețcu, Turia, Barcani, Ojdula, Vâlcele, Boroșneu Mare, Bodoc, Ghidfalău, Belin, Dobârlău, Reci, Hăghig, Micfalău, Bixad, Poian, Aita Mare, Mereni, Malnaș, Moacșa, Estelnic, Comandău. Autor: Rodica Boariu Articolul Avertizare de vânt puternic, în Covasna apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Bărbat cu piciorul prins într-un utilaj, la Târgu MureșAu intervenit pentru degajarea membrului inferior pompierii militari din Detașamentului Târgu Mureș cu un echipaj de descarcerare, două ambulanțe SMURD dintre care una Terapie Intensivă Mobilă precum și motocicleta SMURD. Echipajele au reușit extragerea membrului superior al victimei din angrenajele utilajului. Este vorba despre o persoană de sex masculin de aproximativ 55 de ani. Victima este conștientă și cooperantă și a fost preluată de către echipajul de terapie intensivă și transportată la UPU Târgu Mureș pentru investigații suplimentare. Autor: Rodica Boariu Articolul Bărbat cu piciorul prins într-un utilaj, la Târgu Mureș apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Liga Campionilor la handbal femininLa finele săptămânii trecute s-a desfășurat etapa a 5-a din Liga Campionilor la handbal feminin. În grupa A, CSM București (FOTO) a învins în deplasare, cu 31-29 pe Krim Mercator Ljubljana, iar Gloria Bistrița-Năsăud a pierdut acasă, cu 25-29, în fața echipei Podravka Vegeta Koprivnica. În grupa B, Rapid București a cedat în deplasare, rezultat 24-32, cu Odense. Grupa A este condusă de Metz, urmată de Ferencváros și Ljubljana (toate cu câte 8 puncte). CSM a rămas pe locul 4 (tot cu 8 puncte), iar Gloria a coborât pe poziția a 6-a (cu 2 puncte). Pe primul loc în grupa B a urcat Györi Audi ETO (cu 9 puncte), urmată de Brest Bretagne (cu 8 puncte) și Team Esbjerg (cu 6 puncte). Rapid a căzut pe treapta a 7-a (cu 3 puncte). Iată rezultatele complete ale rundei: Gloria Bistrița-Năsăud – Podravka Vegeta Koprivnica 25-29 (sâmbătă, 12 octombrie, la „Teraplast Arena” din Bistrița), Nykøbing Falster – Storhamar Elite 28-33 (sâmbătă, 12 octombrie, la Nykøbing), Metz– Ferencváros Budapest 24-19 (sâmbătă, 12 octombrie, la Metz) și Krim Mercator Ljubljana – CSM București 29-31 (sâmbătă, 12 octombrie, la Ljubljana) – toate în grupa A; Team Esbjerg – Vipers Kristiansand 30-29 (duminică, 13 octombrie, de la ora 15:00, la Esbjerg), Buducnost Podgorica – HB Ludwigsburg 25-36 (duminică, 13 octombrie, la Podgorica), Brest Bretagne – Györi Audi ETO 34-35 (duminică, 13 octombrie, la Brest) și Odense – Rapid București 32-24 (duminică, 13 octombrie, la Odense) – toate în grupa B. Etapa a 6-a este programată în 19 și 20 octombrie. Autor: Septimiu Cioloboc Articolul Liga Campionilor la handbal feminin apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Dotări de vârf la Liceul Silvic GurghiuEste vorba de dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Liceului Silvic Gurghiu, în baza unei o licitații publice demarată de Primăria comunei pe data de 3 octombrie și estimată la suma de aproape 330 de mii de lei. Potrivit site-ului licitatiapublica.ro, citat de cotidianul ”Zi de zi”, în cadrul proiectului se dorește achiziția de materiale didactice, respectiv echipamente de specialitate pentru atelierul de practică IPT – Silvicultură. Toate bunurile și echipamentele achiziționate prin proiect vor fi utilizate, exclusiv, pentru activități didactice, sportive și extrașcolare cu elevii/ copiii”, se precizează în Caietul de sarcini al licitației. Liceul Silvic Gurghiu pregătește forța de muncă pentru sectorul silvic, asigurând necesarul de personal calificat pentru mai multe județe (Mureș, Sibiu, Brașov, Harghita, Alba). Oferă proces educativ pentru toate ciclurile de învățământ școlar: preșcolar, primar, gimnazial, liceal și postliceal. Articolul Dotări de vârf la Liceul Silvic Gurghiu apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Erste Liga de hochei pe gheațăDuminică, 13 octombrie, în campionatul româno-maghiar de hochei pe gheață, Erste Liga, au fost programate cinci meciuri: Ferencváros Budapest – Sport Club Csíkszereda 1-2 după penalty-uri (FOTO), Dunaújvárosi Acélbikák – Hockey Klub Gheorgheni 3-4 după prelungiri, UTE Budapest – Urșii Polari Miskolc 2-3, FEHA 19 – Budapest Jégkorong Akadémia HC 3-2 și DEAC Debrecen – Corona Brașov Wolves 3-1. Autor: Septimiu Cioloboc Articolul Erste Liga de hochei pe gheață apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Asociația Patronală RESTO Constanța lansează un program menit să atragă mai mulți turiști pe litoral în extrasezonAsociația Patronală RESTO Constanța lansează mâine un program menit să atragă mai mulți turiști pe litoral în extrasezon. Reprezentanții proprietarilor de hoteluri, restaurante, baruri și cluburi, reuniți în asociație, propun un city break la Constanța, cu servicii de cazare și mese la prețuri avantajoase, începând de la 200 de lei de persoană. Programul se va desfășura de mâine până pe 15 aprilie, iar pachetele de sfârșit de săptămână vor fi disponibile prin agențiile de turism și vor cuprinde cel puțin două nopți de cazare în hoteluri de trei sau patru stele, împreună cu un voucher de reducere la nota de plată în restaurantele care participă la inițiativa RESTO. Turiștii vor putea beneficia și de diferite opțiuni pe care le pot propune agențiile de turism participante: degustări de vinuri, excursii la cetăți antice, tururi gastronomice multietnice sau croaziere pe mare. Sursa: RADOR Articolul Asociația Patronală RESTO Constanța lansează un program menit să atragă mai mulți turiști pe litoral în extrasezon apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
SuperLiga de fotbal femininEtapa a 8-a din SuperLiga feminină de fotbal a debutat sâmbătă, 12 octombrie, cu jocurile: AFK Csíkszereda – AFC Hermannstadt 15-0 (FOTO, cu gazdele echipament în roșu-negru) și Vasas Femina Odorheiu Secuiesc – Atletic Olimpia Gherla 1-1. Duminică, 13 octombrie, au fost programate ultimele două meciuri: Gloria 2018 Bistrița-Năsăud – Unirea Alba Iulia 6-2 și Farul Constanța – Universitatea Cluj 2-1. Pe primul loc se menține Farul Constanța (cu 22 de puncte), urmată de AFK Csíkszereda (cu 20 de puncte) și Universitatea Cluj (cu 16 puncte). Vasas Femina Odorheiu Secuiesc ocupă treapta a 6-a (cu 6 puncte). Runda a 9-a se va desfășura în 18 și 19 octombrie. Autor: Septimiu Cioloboc Articolul SuperLiga de fotbal feminin apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Se acordă o nouă tranșă de ajutor pentru alimente, destinat unor persoane din categorii vulnerabileO nouă tranșă de ajutor pentru alimente, destinat unor persoane din categorii vulnerabile, se acordă de mâine. Cardurile pentru vouchere vor fi încărcate cu câte 250 lei, iar beneficiarii acestei măsuri de sprijin, aproape 2.600.000 de persoane, sunt pensionarii cu venituri mici și cei cu dizabilități, dar și oamenii care primesc venitul minim de incluziune. Până la sfârșitul acestui an va mai fi acordată încă o tranșă din acest ajutor, în luna decembrie. Sursa: RADOR Articolul Se acordă o nouă tranșă de ajutor pentru alimente, destinat unor persoane din categorii vulnerabile apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Doi invitați speciali la Sala Radio: dirijorul britanic Rumon Gamba și pianistul Teo GheorghiuVineri, 18 octombrie (ora 19:00), Orchestra Națională Radio ne invită la un concert cu doi invitați de marcă: dirijorul Rumon Gamba și pianistul Teo Gheorghiu. Mai mult, evenimentul de la Sala Radio ne propune o călătorie muzicală: seara va debuta cu Uvertura Hebridele, compusă de Mendelsson după o vizită în Insulele Britanice. Marcat de frumusețea inedită a insulei scoțiene Staffa și a peșterii sale cu impunătoare coloane de bazalt, compozitorul a transpus sonor impresiile sale de călătorie. Concertul se va încheia cu suita Appalachian Spring, semnată de compozitorul american Aaron Copland, concepută inițial sub forma unui balet pentru celebra coregrafă Martha Graham. Povestea ne poartă în Munții Apalași, pe continentul american, eterna temă a războiului fiind prezentă în acțiunea baletului. Versiunea orchestrală a lucrării a avut premiera în 1945, în interpretarea Filarmonicii din New York. Evenimentul va fi dirijat de muzicianul britanic Rumon Gamba. Absolvent al Academiei Regale de Muzică din Londra, acesta a colaborat cu celebra BBC Philharmonic și activitatea sa se derulează cu precădere în țările nordice, unde astăzi este dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Oulu – Finlanda. A fost dirijor principal şi director muzical al NorrlandsOperan – Suedia, dirijor principal al Aalborg Symfoniorkester – Danemarca și dirijor principal şi director muzical al Iceland Symphony Orchestra – Islanda. De asemenea, a colaborat cu Rotterdam Philharmonic Orchestra, Gothenburg Symphony, Sinfónica de Galicia la Festivalul Musika-Música din Bilbao ș.a. Interesat de muzica nouă, Rumon Gamba a dirijat prime audiţii, precum premiera operei Two Boys de Nico Muhly la English National Opera, Concertul pentru violă de Brett Dean alături de BBC Symphony Orchestra, Dancer in the Dark de Poul Ruders, Blood on the Floor şi Scherzoid de Mark-Anthony Turnage. O altă prezență specială, în ipostază solistică, este cea a pianistului Teo Gheorghiu, care a studiat la Londra și la Philadelphia. Acesta va interpreta una dintre cele mai emoționante partituri ale romantismului muzical: Concertul în la minor pentru pian și orchestră, unicul concert de pian semnat de Schumann.
Cu o poveste de viață multiculturală, derulată pe mai multe continente, Teo Gheorghiu s-a născut în Elveția, acolo unde părinții săi se mutaseră de puțin timp, venind din Canada. Teo Gheorghiu a debutat în 2004 în celebra sală de concert Tonhalle – Zürich și de atunci a fost aplaudat la Paris, Tokyo, Sankt Petersburg, Madrid, New York, Londra etc. A cântat alături de mari orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra, Danish National Symphony Orchestra și Royal Liverpool Philharmonic. În 2010, a devenit cel mai tânăr laureat al râvnitului premiu Beethovenring la Beethovenfest – Bonn și a primit distincția Cel mai bun artist canadian la ediția din 2017 a Concursului Muzical Internațional de la Montréal. Primul său CD a fost lansat de Deutsche Grammophon în 2009, iar în decembrie 2022 Teo Gheorghiu a lansat albumul său, intitulat Roots, o explorare a originilor sale românești, transpusă în muzică. Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS. Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.68.00). Programul casei de bilete, pe www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile în sistem online pe www.bilete.ro și în Rețeaua Bilete.ro. Articolul Doi invitați speciali la Sala Radio: dirijorul britanic Rumon Gamba și pianistul Teo Gheorghiu apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Copilării, cu Veronica Ilie – Definiții ale iubiriiIubirea, prin ochii copiilor, este adesea văzută într-un mod simplu și pur. Copiii asociază iubirea cu gesturi și momente concrete din viața lor de zi cu zi. Ascultă rubrica „Copilării”, de luni până vineri, în emisiunile „Bună dimineața, Transilvania!”, „Pulsul zilei” și „Sens unic” iar duminică, în emisiunea „Weekend împreună”, între orele 9,00 și 10,00. Suntem Radio Târgu Mureş, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro Autor: Veronica Ilie Editor: Corina Muntean Articolul Copilării, cu Veronica Ilie – Definiții ale iubirii apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Târgumureșenii, victorioși în Liga I de futsalEtapa a 6-a a Ligii I de futsal a început duminică, 13 octombrie, cu jocurile: ACS West Deva – CSM Tg.Mureș 2-3 (FOTO), CS United Galați – CS Luceafărul Buzău 9-2 și FK Odorheiu Secuiesc – Mausoleul Mărășești 37-2. Autor; Septimiu Cioloboc Articolul Târgumureșenii, victorioși în Liga I de futsal apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Ediţia de toamnă a titlurilor de stat Fidelis a înregistrat o valoare record a sumei investite de populaţieMinisterul Finanţelor anunţă că ediţia de toamnă a titlurilor de stat Fidelis, desfăşurată în perioada 2 – 11 octombrie 2024, a înregistrat o valoare record a sumei investite de populaţie – peste 3,5 miliarde de lei, cel mai mare număr de români care au cumpărat astfel de tiluri, din toate ediţiile de până acum – mai bine de 26.300 de persoane şi, de asemena, cei mai mulţi investitori care au beneficiat de avantajele statutului de donatori de sânge: 2.151. Emisiunile în euro au fost cele mai accesate în cadrul acestei ediţii, cu un total ce s-a apropiat de echivalentul a 2 miliarde de lei. Sursa: RADOR Articolul Ediţia de toamnă a titlurilor de stat Fidelis a înregistrat o valoare record a sumei investite de populaţie apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Cel puţin patru soldaţi israelieni au fost ucişi într-un atac cu drone lansat de Hezbollah în nordul Israelului
Cel puţin patru soldaţi au fost ucişi în atacul cu drone lansat duminică de gruparea libaneză Hezbollah asupra oraşului israelian Binyamina din nordul Israelului, au anunţat forţele de apărare israeliene. Alţi şapte soldaţi au fost grav răniţi. Armata a precizat că o dronă lansată de Hezbollah a lovit o bază militară situată la aproximativ 64 de km de graniţa cu Libanul. Primii respondenţi şi serviciile de urgenţă au declarat că peste 60 de persoane au fost rănite în atacul revendicat de Hezbollah. Sursa: RADOR Articolul Cel puţin patru soldaţi israelieni au fost ucişi într-un atac cu drone lansat de Hezbollah în nordul Israelului apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Artă chineză contemporană, la BrașovVernisajul expoziției „Cerul e rotund, pământul pătrat” are loc marți, 15 octombrie, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov. Artă chineză contemporană, pe simezele Centrului Multicultural al Universității Transilvania. Brașovenii și turiștii o vor putea vedea începând din 15 octombrie, când va fi vernisajul expoziției „Cerul e rotund, pământul pătrat”, care cuprinde lucrări de cerneală pe hârtie de orez semnate de artiștii Xiao Li și Wang Xiuguang. Expoziția este organizată alături de Institutul Confucius și poate fi vizitată la Centrul Multicultural al Universității Transilvania până în 30 octombrie. Sursa: Radio România Brașov FM Articolul Artă chineză contemporană, la Brașov apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat cererea DNA în cazul lui Nelu TătaruPlenul Camerei Deputaţilor a aprobat, luni, solicitarea DNA de încuviinţare a percheziţiei informatice şi domiciliare în cazul liberalului Nelu Tătaru, acuzat de luare de mită. Au votat ‘pentru’ 177 de deputaţi, 12 ‘împotriva’ încuviinţării cererii, iar un parlamentar s-a abţinut. Votul a fost secret cu bine. Articolul Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat cererea DNA în cazul lui Nelu Tătaru apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Județul Harghita ar putea deveni Regiune Gastronomică Europeană în 2027Judeţul Harghita s-a înscris pentru titlul de Regiune Gastronomică a Europei 2027 la sfârşitul anului 2023, iar dosarul a fost depus de un consorţiu format din Consiliul Judeţean Harghita, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (Visit Harghita), municipalităţile din Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni, Universitatea Sapientia, şi agenţii şi asociaţii din zonă. Directorul executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (Visit Harghita), Szabó Károly, a explicat că un asemenea titlu va impulsiona turismul în zonă și va aduce un plus de promovare României. Pentru Harghita şi pentru turismul din Harghita va reprezenta o vizibilitate mult mai mare:
Juriul Institutului Internaţional de Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism s-a aflat în judeţul Harghita, într-o vizită de evaluare, și a decis ca regiunea Harghita ar trebui să fie recomandată pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană. Szabó Károly:
Decizia privind desemnarea Regiunii Gastronomice a Europei 2027 se va lua în luna decembrie. Autor: Raluca Creț Articolul Județul Harghita ar putea deveni Regiune Gastronomică Europeană în 2027 apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Popicarele mureșene participă la Cupa MondialăMultipla campioană a României la popice, echipa CS Electromureș Romgaz Târgu Mureș, participă în perioada 15-19 octombrie, la Cupa Mondială, competiție găzduită de orașul ungar Zalaegerszeg. La ediția de anul trecut, desfășurată la Apatin, în Serbia, popicarele mureșene au obținut medaliile de argint, după ce au pierdut cu 6-2 finala cu Mlaka Rijeka, din Croația. O clasare în primele 6 locuri la Cupa Mondială ar asigura grupării mureșene prezența în Liga Campionilor. Târgumureșencele, antrenate de Orosz Istvan și Seres Jozsef, se prezintă la Zalegerszeg cu un moral bun, după evoluția excelentă de la Campionatul Național Individual de la Cluj-Napoca, unde au cucerit 12 medalii, dintre care 5 de aur, 3 de argint și 4 de bronz. Autor: Valeriu Voaideș Articolul Popicarele mureșene participă la Cupa Mondială apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Aur și bronz pentru luptătorii reghineni la NaționaleClubul Sportiv Școlar Reghin a cucerit două medalii, una de aur și alta de bronz, la Campionatul Național de lupte, rezervat sportivilor sub 20 de ani, competiție desfășurată la finele săptămânii trecute, la Călărași. Ambele medalii au fost obținute la categoria 92 kg, Darius Sas adjudecându-și aurul și titlul de campion național, iar Horvath Andrei, bronzul. Luptătorii reghineni sunt pregătiți de antrenorul Peres Miklos. Autor: Valeriu Voaideș Articolul Aur și bronz pentru luptătorii reghineni la Naționale apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Continuă lucrările de modernizare pe DN73Continuă lucrările de modernizare pe DN73, între localităţile Braşov şi Fundata. În prezent, constructorul lucrează pe mai multe tronsoane la consolidări, lărgiri, terasamente şi asfaltări. De asemenea, se aplică şi marcaje rutiere pe tronsoanele pe care s-au finalizat asfaltările. Potrivit reperezentanţilor Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Braşov, în acest moment sunt trei tronsoane pe care circulaţia este dirijată de semafoare între Bran şi Fundata. Şoferii sunt rugaţi să circule cu prudenţă în zona şantierului. Sursa: Radio România Brașov FM Articolul Continuă lucrările de modernizare pe DN73 apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
3,2 milioane de lei din Fondul de Mediu vor primi şcolile din judeţul Braşov pentru activităţile programate în cadrul programului „Săptămâna Verde”Banii vor ajunge la şcolile care s-au înscris cu activităţi în acest program, pentru care, reaminim, la nivel naţional au fost alocaţi 100 de milioane de lei, pentru 2024 şi 2025. Banii au fost repartizaţi pe judeţe de Ministerul Educaţiei, în funcţie de dimensiunea populaţiei şcolare. Din cei 3,2 milioane lei alocaţi Braşovului, şcolile pot susţine excursii tematice, amenajarea unor „colţuri verzi”, concursuri pe teme de ecologie, chiar activităţi de ecologizare şi altele. Sursa: Radio România Brașov FM Articolul 3,2 milioane de lei din Fondul de Mediu vor primi şcolile din judeţul Braşov pentru activităţile programate în cadrul programului „Săptămâna Verde” apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Plenul Camerei votează luni cererea de încuviinţare a percheziţiei în cazul deputatului Nelu TătaruPlenul Camerei Deputaţilor va dezbate şi vota luni, în şedinţa care începe la ora 16,00, raportul Comisiei juridice de încuviinţare a cererii de percheziţie informatică şi domiciliară în cazul deputatului Nelu Tătaru, acuzat de luare de mită. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, în unanimitate, raport de încuviinţare a cererii de percheziţie informatică şi domiciliară în cazul deputatului Nelu Tătaru. Înainte de şedinţă, Nelu Tătaru a declarat că este nevinovat, că nu a luat niciodată bani de la pacienţi şi că vrea să se facă dreptate în ceea ce îl priveşte. Articolul Plenul Camerei votează luni cererea de încuviinţare a percheziţiei în cazul deputatului Nelu Tătaru apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio, la Cuj-NapocaCea de-a doua secţiune a simpozionului Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio, un omagiu adus contribuţiei de exceptie a jurnalistului Eugen Preda la redefinirea post-decembristă a statutului postului public de radio, a avut loc joi, 10 octombrie, la Cluj-Napoca. Evenimentul organizat de Societatea Română de Radiodifuziune, finanțat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului prin Serviciul Dezvoltare Comunitară, în prezenţa studenților de la Universitatea Babeș-Bolyai şi a elevilor Şcolii Gimnaziale Nicolae Titulescu, Liceului teoretic Onisifor Ghibu, Liceului teoretic ELF, Liceului cu program sportiv și Colegiului Național George Barițiu din Cluj-Napoca, a avut loc în Sala de Spectacole a postului Radio România Cluj. Alin Pop, jurnalist al Radio România, a condus panelurile de discuții despre etica și evoluția jurnalismului, la care au participat jurnaliști de prestigiu, manageri ai postului public de radio si artiștii Daria Lupi, The Urs și Daniel Ciobanu. Ruxandra Săraru, jurnalist, membru în Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune, Eugen Cojocariu, manager Radio România Internațional, Carmen Ionescu, manager Agenția de presă RADOR, Dan Preda, manager Radio România Actualități, Cătălin Cîrnu, redactor-şef adjunct Radio România Actualități, Nicu Popescu, redactor-şef Radio România Actualități, Darvas Enikő, redactor șef Redacția Minorități, Florin Dumitru, manager Radio 3Net Florian Pittiș, Flavia Voinea, manager Studioul Teritorial Bucureşti FM, Bogdan Roșca Zasmencu, manager Studioul Teritorial Cluj, Andrei Huțanu, redactor șef Studioul Teritorial Cluj, jurnaliștii Titus Vîjeu, Dragoș Ciocîrlan, Mario Balint, Daniela Coman, Mihaela Helmis, Ioana Nițescu, Nicoleta Dandu, Dana Popescu Jourdy, Sofia Şincan, Cornelius Roșianu și Nicolae Melinescu, Anca Laura Brăsfălean au fost cei care au facut ca tinerii prezenţi la Cluj-Napoca să înțeleagă importanţa rolului și responsabilităților ce revin jurnalistului în societate, pornind de la promovarea valorilor democratice, civice și morale. Articolul Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio, la Cuj-Napoca apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Statul român va achita până la 5.000 de euro pentru repatrierea concetățenilor decedați în străinătateUn act normativ în acest sens a fost adoptat de către Plenul Camerei Deputaților pe 8 octombrie și astăzi merge la promulgare la Președinție. Chiar dacă va fi promulgată în următoarele zile, legea va fi aplicată, cel mai probabil, doar începând din 2025, pentru că Guvernul nu a prevăzut buget în acest scop pe anul în curs, a arătat președintele Federației Asociațiilor de Români din Europa, FADERE, Daniel Țecu:
Potrivit datelor FADERE, în medie pentru circa 25% din românii decedați în Europa, familiile lor doresc să le fie repatriate corpurile. Deputatul de Mureș, Florin Buicu a explicat că noua lege va modifica și normele privind taxele consulare, Ministerul Afecerilor Externe urmând să aibă pregătite, în buget, sumele necesare:
Autor: Valeriu Russu Articolul Statul român va achita până la 5.000 de euro pentru repatrierea concetățenilor decedați în străinătate apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Electro Swing, de la Berlin la București: Alice Francis deschide stagiunea Big Band-ului RadioJoi, 17 octombrie (de la ora 19:00), sunteți invitați la Sala Radio în pași de… swing! Big Band-ului Radio dirijat de Simona Strungaru își deschide noua stagiune pe scena bucureșteană cu un concert „electrizant”: The Magic of… Electro Swing. Invitată specială a serii este Alice Francis (Germania). Evenimentul inedit pentru scena muzicală din România îmbină sonoritățile clasice de big band cu electro-swing, influențe pop sau hip-hop și versatila voce a lui Alice Francis. În prezent, Alice Francis joacă rolul principal în spectacolul-omagiu dedicat celebrei Josephine Baker și intitulat Josephine, pe scena legendarei scene Wintergarten Varieté din Berlin. Povestea de viață a cântăreței este la fel de spectaculoasă precum cariera sa artistică. Născută la Timișoara, Alice Francis provine dintr-o familie în care mama era din Maramureș și tatăl din Tanzania, sosit în România pentru a studia stomatologia. La vârsta de 5 ani, a plecat cu părinții în Germania, dar a păstrat legătura cu țara petrecându-și vacanțe aici alături de familia mamei. După ce Alice Francis și-a lansat albumul de debut St. James Ballroom (Universal Music Germany), în 2012, a prezentat un turneu mondial cu trupa sa și de atunci a lansat în total trei albume (Electric Shock – 2017, Club Noir – 2023). A fost invitată pe scena unor mari festivaluri precum legendarul Montreux Jazz Festival, Africas Jazz à Carthage, Charlons en Champagne sau la evenimente gigantice precum Tomorrowland. Muzica sa este o combinație de ritmuri electronice moderne din pop și hip hop, amestecate cu swing de școală veche, jazz vintage și Charleston din anii ’20. În 2022, Alice Francis a avut un rol de invitat în serialul istoric El Dorado KaDeWe (produs de televiziunea națională germană ARD) și a avut șansa de a interpreta piesa-temă (What Should Bother You) exclusiv pentru serial. Coloana sonoră a câștigat Premiul Televiziunii Germane pentru cea mai bună coloană sonoră în același an. Big Band-ul Radio va prezenta piese din repertoriul original al lui Alice Francis, precum Catch the Killer sau Cakes and Applepies, în versiuni orchestrate de Simona Strungaru și Florian Radu și titluri consacrate ale stilului swing, într-o interpretare actuală, cu inserții ale DJ-ului Goldielocks. Vor evolua în concert și dansatori de Swing și Lindy Hop, membri ai Companiei de dans Jazz Roots Bucharest. Cu energia și pasiunea specifice swing-ului, Jazz Roots Bucharest aduce energia originală a Lindy Hop-ului pe scena Sălii Radio, după succesele înregistrate în colaborările cu Big Band-ul Radio începând din toamna anului 2022. Trupa Jazz Roots Bucharest, înființată de Cristina Ciobanu în martie 2022, este compusă din profesioniști din domenii diverse, uniți de pasiunea comună pentru swing și de dorința de a învăța și a dărui mai departe povestea acestui dans. Cristina Ciobanu dansează din 2017. Este prima femeie din România care a avut inițiativa de popularizare a acestui stil de dans și printre primii care au demarat comunitatea de swing în București. Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS. Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.68.00). Programul casei de bilete, pe www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile în sistem online pe www.bilete.ro și în Rețeaua Bilete.ro. Articolul Electro Swing, de la Berlin la București: Alice Francis deschide stagiunea Big Band-ului Radio apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Campanie de informare şi de prevenire a exploatării cetăţenilor români care pleacă la muncă în străinătateActivişti pentru drepturile omului şi reprezentanţi ai autorităţilor au lansat azi o campanie de informare şi de prevenire a exploatării cetăţenilor români care pleacă la muncă în străinătate. Poliţiştii distribuie în aceste zile, atât la puncte de trecere a frontierei terestre din vestul ţării, cât şi în principalele aeroporturi internaţionale din România, pliante cu informaţii vitale despre drepturile angajaţilor români în ţările europene, dar şi despre drepturile şi serviciile de care pot beneficia victimele traficului de persoane. Anual, autorităţile identifică şi salvează aproximativ 500 de victime ale traficului de persoane, însă acest număr reprezintă doar o parte din fenomenul ascuns al exploatării prin muncă. Campania se derulează pe parcursul acestei săptămâni, până pe 18 octombrie, când este marcată în fiecare an Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane. Acţiunea este iniţiată de Organizaţia Justice and Care România, în colaborare cu Ministerul de Interne, Poliţia de Frontieră şi Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane. Sursa: RADOR Articolul Campanie de informare şi de prevenire a exploatării cetăţenilor români care pleacă la muncă în străinătate apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Tânăr mureșean, reținut pentru furt calificatPolițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Reghin au identificat și reținut, pentru 24 de ore, un tânăr de 20 de ani, bănuit de săvârșirea unor infracțiuni de furt calificat. Cel în cauză este bănuit că, în noaptea de 7/8 octombrie 2024, ar fi pătruns prin efracție în interiorul unui local public din municipiul Reghin, de unde ar fi sustras mai multe recipiente cu băuturi alcoolice, o boxă, un laptop, precum și alte bunuri, cauzând un prejudiciu în valoare aproximativ 2.500 de lei. Din cercetările polițiștilor, reiese că acesta ar mai fi sustras, la finalul lunii august a acestui an, și un motoferăstrău din anexa unei gospodării, din municipiul Reghin. Sâmbătă, 12 octormbrie, polițiștii reghineni au efectuat o percheziție la locuința celui în cauză, fiind descoperite mai multe bunuri reclamate a fi sustrase. O mare parte a prejiudiciului a fost recuperată. Polițiștii au emis pe numele tânărului suspect o ordonanță de reținere, pentru 24 de ore. Cercetările continuă pentru documentarea întregii activități infracționale. Tânărul a fost condus sub escortă și predat Centrului de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Mureș, în vederea executării măsurii. Autor: Cosmina Nicoară Articolul Tânăr mureșean, reținut pentru furt calificat apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Secțiunea Brașov – Făgăraș din A13 se va realiza în circa 30 de luniRecent au început lucrările pregătitoare pentru execuția Lotului 4 al Autostrăzii A13 Sibiu – Făgăraș. Au fost depuse șase oferte pentru supervizare, iar CNAIR estimează desemnarea câștigătorului până pe 30 octombrie. Traseul A13 Brașov – Făgăraș are o lungime totală de 50 de kilometri , iar valoarea investiției ste estimată la 4,7 miliarde de lei. Autostrada A13 Brașov – Făgăraș traversează teritoriul administrativ al cinci unități administrativ teritoriale (UAT): Codlea, Dumbrăvița, Șinca, Șercaia si Mândra. Durata de execuţie a obiectivului propus este estimată la doi ani și jumătate.Viteza de proiectare este de 120km/h, corespunzatoare unei regiuni de deal. A13 va fi o legătură cheie de-a lungul coridorului care face legătura între granita de vest a României și Marea Neagră, notează într-un comunicat CNAIR. Autor: Cosmina Nicoară Articolul Secțiunea Brașov – Făgăraș din A13 se va realiza în circa 30 de luni apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Analiștii anticipează o reducere ușoară a ratei inflației în următorul anAnaliștii economiști din România anticipează o reducere ușoară a ratei inflației în următorul an. Confrom acestora, inflația se va situa la o valoare medie anuală de 4,97%. În privința cursului de schimb, specialiștii estimează o depreciere ușoară a leului în raport cu moneda europeană, până la o valoare de 5,10 lei pentru un euro. Deficitul bugetar prognozat pentru acest an a rămas la valoarea anticipată de 7,3 procente din Produsul Intern Brut, în timp ce pentru anul viitor se estimează o reducere la 5,9%. Analiștii mai estimează o creștere economică de 1,7% în acest an și de 1,1% în 2025. Sursa: RADOR Articolul Analiștii anticipează o reducere ușoară a ratei inflației în următorul an apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Moaştele Sfântului Gheorghe de la Cernica aduse la Mărginimea Sibiului, ţinutul său natalCapul Sfântului Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani a fost adus în weekend la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, de unde este purtat, până în 21 octombrie, la mai multe biserici din Mărginimea Sibiului, ţinutul natal al sfântului. Mitropolia Ardealului a anunțat pe pagina sa de Facebook că pelerinajul este organizat, cu prilejul sărbătorii Sfinţilor Mărturisitori Ardeleni, la 21 octombrie. Racla cu moaştele cuviosului a fost întâmpinată la Sibiu de preotul Vasile Mihoc, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, şi de părintele Petru-Toader Damian, protopopul de Sălişte. Prin efortul Protopopiatului Sălişte în colaborare cu Mănăstirea Cernica, moaştele sunt aduse luni şi marţi la Biserica ‘Sfânta Parascheva’ din Parohia Gura Râului II, după care vor fi mutate, până joi, în bisericile din Jina. Moaştele vor fi purtate în pelerinaj, joi, la biserica din Tilişca, unde vor rămâne până sâmbătă. De sâmbătă până duminică, sfintele moaşte vor fi depuse spre cinstire la biserica din Sibiel. Luni, 21 octombrie, moaştele vor ajunge la biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ (Brata) a Parohiei Sălişte III, unde vor fi oficiate Taina Sfântului Maslu şi Sfânta Liturghie, a precizat Mitropolia Ardealului. Articolul Moaştele Sfântului Gheorghe de la Cernica aduse la Mărginimea Sibiului, ţinutul său natal apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
PNL Brașov țintește pe primul loc la alegerile parlamentareReprezentanţii PNL Braşov au depus, luni, la Biroul Electoral Judeţean documentele pentru înregistrarea candidaturilor la alegerile parlamentare. Preşedintele organizaţiei, ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, a arătat că obiectivul echipei liberale braşovene este de a se clasa pe primul loc la scrutinul din 1 decembrie. Pe primele locuri pe lista pentru Senat se află Mihail Veştea, fost primar al oraşului Predeal şi senator în actuala legislatură, şi Ciprian Sterpu, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov. Pe lista pentru Camera Deputaţilor pe primele poziţii figurează viceprimarul Brașovului, Sebastian Rusu, urmat de actualul deputat Gabriel Andronache, lider al grupului deputaţilor PNL, şi de Mara Mareş, preşedinta Organizaţiei Naţionale a Tineretului Liberal şi deputat în legislatura 2016-2020. Articolul PNL Brașov țintește pe primul loc la alegerile parlamentare apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Peste 21.000 de dosare depuse de fermierii mureșeni la APIA sunt eligibile la platăEste vorba de plățile în avans din fonduri europene, de până 70 la sută din sumele cuvenite, ce se vor face între 16 și 30 noiembrie, pentru a ajuta fermierii să înființeze culturile de toamnă. Purtătorul de cuvânt al APIA Mureș, Constantin Citirigă, a explicat pentru Radio Tg.Mures că în urma finalizării controalelor foarte puțini fermieri din județ, sub 2%, au fost găsiți cu nereguli și vor avea subvențiile reduse:
APIA Mureș mai demarează plata și pentru anumite scheme de sprijin cuplat, în sectorul zootehnic, pentru vacile de lapte fiind de 296 de euro pe fiecare animal, pentru vacile de carne de 190 de euro, iar pentru ovine și caprine suma este de 12,54 euro pentru fiecare animal. Autor: Valeriu Russu Articolul Peste 21.000 de dosare depuse de fermierii mureșeni la APIA sunt eligibile la plată apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
Conferință regională de turism, la Târgu MureșAsociațiile de promovare a turismului din județele Mureș, Harghita și Covasna organizează, în perioada 17-18 octombrie, Conferința Regională de Turism. Prima zi a conferinței se va desfășura la Palatul Culturii din Tg.Mureș, unde se vor dezbate teme legate de sustenabilitate, marketing și turism activ, în contextul tendințelor globale actuale. În cea de-a doua zi a conferinței, Hotelul Privo va găzdui un atelier de gastronomie, urmat de o discuție intitulată „De la gătitul acasă și până la gastronomia contemporană”, alături de invitați de o notorietate internațională. Reprezentantul organizatorilor, Dana Matic:
Conferința este la a treia ediție și se organizează, prin rotație, într-unul din cele trei județe partenere. Autor: Raluca Creț Articolul Conferință regională de turism, la Târgu Mureș apare prima dată în Radio Romania Targu Mures.
14.10.2024
„Muzică de poveste”, cu Dana ArdeleanNumai bune audiții și-n săptămâna asta. Printre cei cu care ne reîntâlnim, Queen, Loredana, Rod Stewart, Flavia Coelho, Slade, Freya Ridings, Nicu Alifantis, Nicola Di Bari, Cristi Dumitrașcu, Aldebert, Spin, Dire Straits, Vama (chiar dacă Veche), Tracy Chapman, Mondial, Sly and The Family Stone. În fiecare zi, de luni până vineri, după știrile orei 15, ascultați emisiunea „Muzică de poveste”, numai la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele 102,9 FM, 98,9 FM, 94,9 FM – Borsec și online pe www.radiomures.ro Autor: Dana Ardelean Editor: Corina Muntean Articolul „Muzică de poveste”, cu Dana Ardelean apare prima dată în Radio Romania Targu Mures. Alegeţi altă dată din arhivă:Ultimele stiri: |